6 paź 2013

Ciasto ze śliwkami


W Bajkowej Pracowni nie tylko się szyje i robi przetwory :) również wypieka się ciasta! Oczywiście Bajkowa nie jest ekspertem w tej dziedzinie..
ale kilka całkiem smacznych ciast juz powstało, a ostatnie zostało uwiecznione na zdjęciu. Zamiast truskawek zaaplikowano śliwki, które w nadmiarze walały się po kuchni i coś trzeba było z nimi zrobić. I tak oto powstało pyszne śliwkowe ciasto. 

Składniki:
  • 200 g masła
  • szczypta soli
  • 160 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 600 g dowolnych owoców (np. truskawek, odszypułkowanych i przekrojonych)*
  • 150 g mąki
  • 100 g masła, schłodzonego
  • 50 g cukru pudru

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.

W misie miksera utrzeć masło, na jasną i puszystą masę. Dodawać cukier, szczyptę soli, dalej ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane składniki suche i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników.

Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze. Posypać równomiernie kruszonką.

Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Kruszonka:

Wszystkie składniki wrzucić do naczynia, szybko posiekać, następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.

Przepis zaczerpnięty ze strony:

 
 








1 komentarz: